KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 18.09.2017.

Zakoračimo u jesen sa stilom


Jesen pred nama zaljubljenicama u cipele i čizme donosi gotovo sve što su ikada poželjele


Kalendarska jesen samo što nije tu, a ovo ćudljivo i kišovito vrijeme posljednjih dana i prečesto nas podsjeća na to. Ako poput mene još niste spremni odustati od sandala, na spomen jesenske obuće mršti vam se čelo, jer ne samo da vaši prstići vole slobodu, vi volite boje proljeća i ljeta, ne brinite, modni su se kreatori potrudili ovu jesen učiniti neodoljivo šarenom.

Cipele i čizme koje će se nositi ove jeseni i zime prava su mala umjetnička djela. Naravno, kako to biva s umjetnošću, nije sve za svakoga. Važno je pronaći ono što odgovara vama, ili usvojiti tek poneki detalj koji će unijeti malo svježine u vaš dosadašnji stil.

Osim crvenih čizama, za koje nije moguće kako već ne znate da su „apsolutni must“ po mišljenju nekih domaćih modnih znalaca i onih koji to žele biti, na svoje će, osim ljubiteljica crvenih, uz nogu priljubljenih čizama, doći i ljubiteljice svega što sjaji i blista, jer šljokice, štras, stakalca, biserići, lažni, naravno, ove će sezone okupirati i noge. Onih koje ih i inače vole i nose, naravno.

Gradskim ulicama galopirat će i urbane kaubojke, po pomalo tmurnim, nerijetko i vlažnim jesenskim ulicama capkat će se i u bijelim cipelicama i čizmicama, a svijet će se osvajati i na potpeticama koje kao da nisu s ovog svijeta.
Bit će tu i vrtoglavo visokih platformki, obuće u dvije boje, visokih i naboranih čizama, i onih vojničkih, naravno, pa cipela od pliša i baršuna, satena i svile, nevjerojatno ekstravagantnih komada od kojih bih ja, loše obuvena žena, neke držala na polici kao podsjetnik da je moda zaista primijenjena umjetnost. No, to sam samo ja. Većina mojih divnih štikli skuplja prašinu, jer više od ičega drugog svojim nogama želim udobnost. A to znači: mekana koža, stabilna i ugodna peta, ona dosadna, od 4 cm, koju moja kralježnica obožava.

Ni ljubiteljice krzna neće ostati uskraćene, naći će ga u obliku čupavih krznenih čizama, ali i cipela-papuča.

Za kraj sam ostavila nešto na što se kao odrasla žena ježim: čarape i sandale. No, ma koliko se god odrasla „ja“ ježila, djevojčica u meni jednom će svojim nožicama priuštiti tu, za mene, apsolutnu ekstravaganciju.

Pogledajmo zajedno nešto od tog šarolikog mnoštva koje se u najavama sezone moglo vidjeti na modnim pistama.


Céline, Chloe


Dolce & Gabbana


Erdem


Gucci


Mary Katranzou


Alexander McQueen


Miu Miu


Prada


Rochas


Saint Laurent