KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: C C, 09.08.2017.

Ljetni hot spot kontinentalnog turizma


Priuštite si nekoliko dana odmora daleko od gužvi na vrućim plažama i doživite ljeto na posve drugačiji način.


Ako želite doživljaj ljeta na posve drugačiji način, priuštite si nekoliko dana odmora daleko od gužvi na vrućim plažama. Vaš ljetni hot spot je Požeško-slavonska županija. Najmanje je pet razloga zbog čega ju trebate posjetiti.

Za vinoljupce

Vinoljupci neće propustiti Kutjevo, najtrofejnije hrvatsko vinogorje na svjetskim ocjenjivanjima vina. S 800 hektara pod vinovom lozom, ovo je najveće vinogorje Požeško-slavonske županije, a uz njega se veže jedna zanimljivost! Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevačkim vinogorjem proteže se značajnim svjetskim vinorodnim područjima - Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Boredeauxom i Oregonom. Prema legendi u 18 . stoljeću su carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji potječe iz 1232., iste one godine kada su cisterciti izgradili ovaj najstariji vinski podrum u Hrvatskoj.


Vinski podrum Kutjevo


Dvorac Kutjevo

Cesta ruža i vina

Iz središta Pleternice vodi Cesta ruža i vina. Uživat ćete u prekrasnom prizoru na nepregledne vinograde rascvjetanih ruža, graševine i sivog pinota. Iako će vam se učiniti da ruže u vinogradima imaju dekorativnu ulogu, vinogradari će vam objasniti da je to cvijeće vrlo osjetljivo na pepelnicu i prvo reagira na njezine simptome. Cesta će vas odvesti do vrha brda Starac i kapelice Sv. Petra s pogledom na pleterničke ravnice i šumu. Legenda kaže da je u 19. stoljeću Pleternicu posjetila madam Clicquot, vlasnica poznate svjetske šampanjske kuće. Toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Francusku Pleterničanima poslala lozu. U njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka dobio je ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot.Stazama lipicanaca i kune

Krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po izvorima termalne vode i veličanstvenim konjima lipicancima, te Pakrac u kojem razgledajte očuvani kompleks vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Čini se da je upravo pakračka kuna, koja se kovala u kovnici novca još 1256., bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Banovac je bio srebrni novac koji je na prednjoj strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave. Posjet Pakracu savršena je prigoda da iskujete svoj primjerak Slavonskog banovca i ponesete kući jedinstveni suvenir.Za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Posjet Parku prirode Papuk razbit će sve predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici. Odaberete li laganu šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom oduševit će vas planinski masiv Papuka koji uz zapadni dio Krndije čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije. Uživajte u hladovini njegovih gustih šuma, a predah potražite u Planinarskom domu Jankovac u istoimenoj šumi. Na obodu Papuka otkrit ćete čak osam srednjovjekovnih fortifikacijskih gradova, među kojima se ističe Velički grad iz 13. stoljeća smješten sjeverno od Velike, glavnog ulaza u Park prirode.


Park prirode Papuk


Park prirode Papuk

Središte županije i Zlatne doline

Zbog kulturne i gospodarske važnosti, Požega je u 19. stoljeću dobila ime „Slavonska Atena“. Njezin najljepši dio je jedinstveni barokni Trg Svetog Trojstva s lukovima i zavjetnim spomenikom kugi iz 1749., crkvom sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgradama isusovačkog kolegija i prvom zgradom Gimnazije iz 18 stoljeća. Da se u ovom kraju oduvijek dobro jelo svjedoči i projekt Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega. Muzej u loncu očuvao je tradicijska jela slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca… U brojnim domaćim, tradicionalnim jelima možete uživati u ugostiteljskim objektima s oznakom Okusi Zlatne Slavonije.
Pašteta od pastrve, Stari Fenjeri, Požega


Izvorno slavonsko

Ne propustite najljepši pogled na Požegu i Požešku kotlinu sa Sokolovca, slavne uzvisine s koje je fra Luka Ibrišimović Sokol potjerao Osmanlije iz Požege.

Smještaj

Odsjednite u seoskim domaćinstvima, u prenoćištima ili za one željne prirode i noći pod zvijezdama u Eko kampu Duboka u Velikoj. Odnedavno su vam dostupne i luksuzne vile u očuvanoj prirodi Parka prirode i geoparka Papuk. Dođite i istražite Zlatnu Slavoniju! www.tzzps.hr