KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Ljiljana Domiter, 14.04.2017.

Prepusti se nepoznatom


Kako i zašto slušati srce i vjerovati u život i kad se čini da gubimo tlo pod nogama


Ono što tražiš, traži tebe.
Rumi


Ponekad pokušavam život kontrolirati, a ne prepustiti mu se. Dobro mi ide. Imam osjećaj da je sve pod mojim utjecajem, stvari se događaju upravo onako kako želim, imam osjećaj da se uspješno natječem sa životom. Imam osjećaj moći. Ostvarujem želje, postižem ciljeve. Na trenutke osjećam euforiju, navalu adrenalina, zadovoljna sam. Dobro dok se sve kreće u smjeru i tempom kojim ja želim, no nije uvijek tome tako. Mentalna igra kontrole ima svoja ograničenja i mnogo puta sam se spotaknula.

Sa stanovišta fizike, psihoenergetsko polje koje mi ljudi posjedujemo stvaraju: pogled na svijet, kako se odnosimo prema samima sebi i drugima, te naši postupci i djela. Ovi dijelovi stvaraju našu osobnost. Sama energija nema formu, značenje joj pridodaje naša emocionalna prosudba i mentalne slike. Dobro je da su svi ti naši dijelovi na okupu i da ih pomalo osvještavamo. Ipak, postoje momenti kad je nužno i korisno odmaknuti se. Postoje momenti kad je jedini način da ostanemo pri zdravoj pameti, sve pustiti i bivamo vođeni glasovima svog srca i osjetimo kako imamo puno povjerenje u život i nas same.

Sema ili ceremonija derviša je dio tradicije, povijesti i turske kulture. Nastala je kao dio inspiracije Mevlane Celaleddin Rumija. Za njega ste sigurno čuli. Bio je perzijski islamski filozof, teolog, pravnik, pjesnik i sufijski mistik iz 13. stoljeća. Putovao je Sirijom, posjećivao i kršćanska svetišta i nikako nije bio vjerski isključiv. Nastanio se u gradu Konyi, koji sam i ja posjetila. Tamo je ustanovio sufijsko mistično bratstvo koje još poznato pod nazivom „vrteći derviši“. Ja sam imala priliku dva puta prisustvovati njihovim ceremonijama i zaista su me fascinirale.

Derviši su obučeni u bijele haljine. Ogrnuti su crnim plaštevima, glave pokrivene visokim kapama. Ceremoniju prati recitacija litanije i glazba koju izvode bubnjevi te instrumenti «taksim» i «ney» (flauta). Svaki dio ceremonije i odjeće ima svoje simbolično značenje.
Skidanjem plašta derviš je ponovno rođen u spiritualnoj dimenziji te započinje svoj put prema istini. Kapa koju nosi na glavi predstavlja grobni kamen za koji se smatra da je iznad materijalnih užitaka. Bijela haljina je veo njegovih želja. Derviš se vrti s desna na lijevo, u smjeru srca. Na početku i na svakoj stanci Seme, derviš prekriži ruke na prsima, što predstavlja broj jedan tj. jedinstvo s Bogom. Dok se vrti ruke su raširene, njegova desna ruka uzdignuta je prema nebu, spremna na Božji blagoslov, dok je lijeva ruka spuštena prema zemlji. Vrtnja predstavlja dervišev zagrljaj ljubavi upućen svim bićima svijeta.
Derviš ili Semazen potiče um da sudjeluje u revoluciji zajedničkoj svim bićima. Ceremonija predstavlja mistično putovanje, duhovni uspon čovjeka koji je poboljšao svoj um ljubavlju. Okrećući se prema istini, povećava se ljubav, napušta se vlastiti ego, te tako nalazi istina i savršenstvo. Svrha spiritualnog putovanja je da se vraća kao zreo čovjek koji je dosegao najviši nivo savršenstva, sposobnost da voli, da bude koristan svakome bez obzira na vjeru, rasu, koncept, jezik i nacionalnost.

Suvremena znanost potvrđuje da se svaki dio materije kreće. Ne postoji niti jedna čestica koja se ne vrti. Sve je stvoreno kretanjem elektrona, protona i neutrona u atomima.
Čovjek duguje svoje postojanje ovom pravilu univerzuma. Naše tijelo, naša duša, zemlja iz koje potjećemo i kojoj se vraćamo, sve se vrti. To su prirodni pokreti, događaju se neprestalno unutar naših tijela i nismo ih svjesni.

Neki pojedinci mogu doći u kontakt s Planetom i Univezumom. Pokušajte, možda možete i vi, recite sebi: „Vrijeme je da naučiš. Ne boj se. Neka ono što tražiš, nađe tebe.“ Otvorite svoje srce i um. Dozvolite da prošlost i budućnost nestanu i osjetite se bezvremenskim. Uđite u nepoznato, iz srca, pustite um, plešite s onim što vam se čini kao kaos.


Ljiljana Domiter

Ljiljana Domiter po struci je ekonomistica. Dugi niz godina radi u “realnom sektoru”, punih je dvadeset godina zaposlena u vlastitoj firmi.

Smatra da je najveći izazov današnjeg vremena živjeti ispunjenim i uravnoteženim životom. Također smatra da su unutarnji mir i entuzijazam presudni za uspjeh u realizaciji vlastitih ciljeva.

Više od trideset godina proučava i primjenjuje različite metode osobnog razvoja. Edukacije koje je prošla u Attitudinal Healing centru osposobile su ju za facelitatora u grupama podrške. Godine 2008. završila je Master program u Hrvatsko-austrijskom centru za Neurolingvističku psihoterapiju. Programi koje je osmislila i usavršila temelje se na neuroznanosti i integralnoj psihologiji (intenzivna grupna radionica:” Tko sam ja?” i individualni “Rad na cilju”. Područja koja ju najviše zanimaju su osvještavanje i razvoj unutarnjih resursa, pomicanje granica svjesnosti, otkrivanje kreativih resursa, te podrška koju možemo davati jedni drugima dok prolazimo kroz različite procese i životne situacije.

Ljiljanim životni moto:
Vjerujte svom idealizmu, pohranjenom u vječito djetinjoj srži vašeg srca, koji kaže da je puno bolji svijet od ovog moguć.

Od siječnja 2016. Ljiljana je članica Kluba crvenih cipela, a svoje članstvo objasnila je riječima: „vjerujem da kroz sudjelovanje u Klubu mogu razvijati vlasite potencijale, a na taj način pozitivno djelovati na društvo u cjelini i davati svoj doprinos poboljšanju aktualne stvarnosti.“