KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: C C, 21.08.2016.

Kako se boriti s alergijom na ambroziju


Počeli ste šmrcati i kašljucati, suze vam oči ... jeste li prehlađeni ili nova žrtva ambrozije


Sredinom kolovoza počela je cvjetnja ambrozije, a time i problemi svih onih kojima pelud ove vrlo rasprostranjene biljke zagorčava život. Kako njena cvjetnja traje sve do jeseni, pred osobama alergičnim na pelud ambrozije prilično je dugo neugodno razdoblje.

Simptomi alergije na ambroziju

Simptome alergije na ambroziju vrlo je lako pomiješati s onima prehlade, no ako se jave tijekom ljeta i traju dulje od tjedan dana, vrlo se vjerojatno radi o alergiji na vrlo alergenu pelud ovog rasprostranjenog korova. Najčešći simptomi alergije na ambroziju su: kihanje, svrbež i začepljenost nosa, vodenasti iscjedak iz nosa, a moguć je i gubitak osjeta mirisa.

Istovremeno s ovim simptomima, mogu se javiti i simptomi na očima: svrbež i peckanje u očima praćeni suzenjem i crvenilom. Uz već navedene simptome, moguć je i napadaj astme, odnosno kašalj, otežano disanje, „sviranje“ i pritisak u prsima. Sve zajedno vrlo često rezultira i te , a nerijetko se javljaju i neugodne glavobolje.

Kako ublažiti simptome alergije na ambroziju?

Osobe alergične na ambroziju moraju tijekom sezone cvjetanja izbjegavati boravak na otvorenom tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati, osobito za sunčana i vjetrovita vremena, te izbjegavati izlete u prirodu. Poželjno je nakon povratka kući presvući odjeću, istuširati se i oprati kosu te tako smanjiti koncentraciju peludi. Tijekom vožnje automobilom treba držati zatvorene prozore.

Ovisno o težini simptoma i nalazima, primjenjuju se različiti lijekovi. Najčešće se propisuju antihistaminici, obično u sirupu ili tabletama, a rjeđe u obliku spreja za nos ili kapljica za oči. Antihistaminici novih generacija uspješno ublažavaju većinu alergijskih simptoma, no potrebno ih je početi uzimati 3-4 tjedna prije očekivanog početka simptoma.

U slučajevima kada se tegobe ne uspijeva u potpunosti ukloniti upotrebom antihistaminika, propisuju se kortikosteroidi, bilo samostalno ili u kombinaciji s antihistaminicima. Primjenjuju se u obliku spreja za nos, a samo u vrlo teškim oblicima bolesti u tabletama. Kortikosteroidi su vrlo učinkoviti lijekovi u liječenju alergijskih bolesti, a kao i svaki drugi lijek, ako se primjenjuju u visokim dozama kroz dulje vrijeme, imaju moguće nuspojave. Prilikom odluke o njihovoj primjeni uvijek treba procijeniti odnos koristi i moguće štete. Njihova periodična primjena kod alergije na ambroziju u pravilu ne bi trebala zabrinjavati jer značajno smanjuju simptome i poboljšavaju kvalitetu života oboljelih.

Osim simptomatske terapije lijekovima, primjenjuje se i . Specifična imunoterapija je odličan dodatni oblik liječenja nekih alergijskih bolesti i jedina djeluje na sam uzrok simptoma alergije.

Iako je ambrozija u Europu stigla u 19. stoljeću, na našim prostorima prvi put se spominje četrdesetih godina prošlog stoljeća, pri čemu ju najčešće nalazimo na prostorima između rijeka Save i Drave. Više nije rijetkost niti uz morsku obalu, posebice na zadarskom području, uz ušće rijeke Neretve te na otoku Krku i u Istri.

Ambrozija najčešće raste na zapuštenom zemljištu, stoga ju je u proljeće, kad se tek razvija, potrebno počupati, zemljište urediti i zasaditi travom. U Hrvatskoj postoje brojne akcije čupanja ambrozije, no ako nisu pravovremene, ne rješavaju problem.I za kraj napomena: kod alergija na ambroziju vrlo važnu ulogu ima nasljeđe, a pojaviti se može u svakom životnom razdoblju.

Više o alergijama pročitajte ovdje.