KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Irena Brbić, 26.05.2016.

Jeste li već čuli za glazbu koja liječi


Tomatis, iscjeljivanje tijela i uma Mozartovom glazbom.


Prije nekoliko mjeseci većina je naših medija prenijela vijest o izliječujućim efektima glazbe. Tako se, na primjer, navodi da se terapija glazbom koristi u Australiji za liječenje karcinoma, a spominje se i Mozartova 1. simfonija koja ima stimulirajući efekt na mozak.

Brojni su pozitivni primjeri interakcije glazbe i mentalnog i fizičkog zdravlja.

Dr. Alfred Tomatis je desetljećima izučavao Mozartovu glazbu i tako se rodila Tomatis® auditivna neurosenzorna stimulacija koja se primjenjuje u cijelom svijetu i u Hrvatskoj kao terapijska metoda iscjeljivanja tijela i uma.
Prema riječima dr. Tomatisa, jedna od mnogih funkcija uha je puniti mozak i stimulirati korteks kako bi se potaknuo željeni rezultat kod različitih funkcija koje se nalaze u određenom području mozga. Dr. Tomatis je uvidio da je Mozart baš taj koji može stimulirati mozak i vratiti u red živčani sustav. U svojim istraživanjima je zaključio da je Mozart najjednostavniji, čist i ponavljajući, a naš mozak naprosto obožava ponavljanje. Od tuda Mozartu iscjeljujuća i ljekovita moć.

Cilj Tomatis® metode je promijeniti način slušanja kako bi se slušaču omogućilo da prepoznaje sve frekvencije zvuka. Mozart otvara uho i mijenja sposobnosti slušanja kod slušača.

Budući da su visoke frekvencije Mozartove glazbe energizirajuće i tako pune korteks, prema dr. Tomatisu, terapijski učinak se dobiva kroz filtriranje Mozartove glazbe koja sadržava više visokih nego niskih frekvencija u glazbenim dijelima. Drugi klasični skladatelji (poput Beethovena i Bacha) ne sadrže dovoljno visokih frekvencija u svojim djelima da bi njihova glazba mogla poslužiti kao terapijska nakon procesa filtriranja.

Već se mnogo godine proučavaju učinci Mozarta na školsku djecu i studente i posljedično njihov viši IQ, a interes za Mozarta je sve veći i veći.

U brojnim svjetskim korporacijama inkorporirani su programi Tomatis® auditivne neurosenzorne stimulacije, kako bi menadžeri unaprijedili komunikacijske vještine, produktivnost i kreativnost, kao i razvili nove talente te tako doprinijeli konkuretnosti svojih poduzeća.
Auditivna neurosenzorna stimulacija je metoda koja se primjenjuje u neuroznanosti, a temelji se na principu kontrasta zvukova za poticanje podsvjesnih mehanizama mozga, što omogućuva osobi da provodi aktivno slušanje, koje olakšava svjesno slušanje onoga što je rečeno i omogućava razumijevanje, komunikaciju i bolje socijalno snalaženje.

Don Campbell, autor knjige Mozart efekt, pisao je o jedinstvenom utjecaju Mozartove glazbe na slušača. Campbell kaže da Mozart može restrukturirati mozak u trenutku, bilo da se radi o stanju pred ispit, post-operativnom oporavku ili usred ručka. Mozart efekt, kako ga naziva Cambell, ili točnije Tomatis efekt je više od trenutnog efekta: radi se o transformacijskoj snazi glazbe na zdravlje, učenje i opći osjećaj blagostanja.

Više o ovoj temi možete saznati na portalu Tomatis Zagreb.

Irena Brbić

Irena Brbić profesorica je francuskog i španjolskog jezika s književnošću, a nakon diplome Odsjeka romanistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu studirala je na poslijediplomskom studiju Poslovno upravljanje – MBA.

Prvu diplomu iz klasične homeopatije stekla je još 1998. godine kroz program London College of Classical Homeopathy (LCCH). Homeopatsku edukaciju nastavila je u Grčkoj gdje je diplomirala 2010. godine na International Academy of Classical Homeopathy (IACH), nakon čega homeopatiju i integrativnu medicinu studira na poslijediplomskom znanstvenom studiju pri University of Central Lancashire u Velikoj Britaniji.

Kombinira kliničku praksu i podučavanje. Voditeljica je škole homeopatije International Academy of Classical Homeopathy (IACH) za Hrvatsku. Od 2010. godine vodi multi-disciplinarni centar za integrativne i komplementarne terapije u Zagrebu. Klasična homeopatija, NAET® i Tomatis® glavne su komponente u njenom radu s korisnicima.

Godine 2012. otvorila je prvi autorizirani Tomatis® Institut u Hrvatskoj - Tomatis® Centar Zagreb. U postizanju svojih ciljeva Tomatis® metodu dopunjuje ostalim holističkim metodama; klasičnu homeopatiju i NAET®. Članica je međunarodnog udruženja certificiranih Tomatis® konzultanata (IACRTC).